Passzív vagy aktív hangfal?

rodeati 2017-02-22 hangfal Nincs hozzászólás

Mi az a passzív hangfal?

Akkor nevezünk egy hangfalat passzívnak, ha csak passzív elemeket tartalmaz (hangszóró, többutas hangfalnál hangváltó), egyszerűbben fogalmazva, nincs benne beépített erősítő. Ebből kifolyólag külső erősítő szükséges a meghajtásához.

 

Mi az az aktív hangfal?

A passzív hangfallal ellentétben ebben találunk beépített erősítőt, tehát nem kell hozzá külső meghajtás, csak jelet, illetve tápot igényel.

 

Melyik a jobb?

Na ezt a kérdést már nem olyan egyszerű megválaszolni. Természetesen attól függ, hogy milyen szempontok szerint vizsgáljuk ezt a kérdést.

Az aktív hangfalak nagy előnye a passzívakkal szemben az, hogy kompaktak, ezért a szállításuk egyszerűbb. Emiatt a tulajdonság miatt utazó zenészeknek ez lehet az ideálisabb megoldás, főleg akkor ha nincs szükség túl nagy technikai háttérre (pl. 2 db hangfal elég). A beépített erősítőnek az is az előnye, hogy az adott hangfalhoz tervezik, tehát jó esetben a lehető legjobban kihasználja a hangfal adottságait.

Azért ennek is vannak hátrányai. Mivel bele van építve az erősítő, ezért egy aktív hangfal jóval nehezebb. További hátrány, hogy az aktív hangfalhoz a jelkábel mellett tápkábel is szükséges, tehát minden hangfalhoz 2 db kábelt kell kihúzni.

A passzív hangfal nagy előnye az aktívval szemben, hogy csak egyetlen kábelt kell kihúzni hozzá, ami biztosítja az erősített jellel történő meghajtást. Hátránya viszont az, hogy külön végfokot igényel, ami a szállítás szempontjából kedvezőtlenebb, illetve jól kell megválasztani a végfokot, hogy az adott hangfal tulajdonságait a lehető legoptimálisabban ki tudjuk használni. Ez a megoldás főleg nagyobb rendszereknél javasolt az egyszerűbb kábelezés miatt, ugyanis egy komolyabb végfok egyetlen csatornájával akár több hangfalat (vagy akár egy többutas rendszert) is meg lehet párhuzamosan hajtani, így az egy oldalon lévő hangfalakhoz elegendő lehet akár egyetlen kábel is (erről majd később írok egy külön bejegyzést).

Költségek tekintetében nem lehet azt mondani, hogy az egyik vagy a másik megoldás olcsóbb. Maga a passzív hangfal természetesen olcsóbb, mint az aktív, mivel nincs benne erősítő, viszont ehhez meg kell vennünk a végfokot, így már nagyjából ugyanott vagyunk árban.

A fentiek alapján érdemes mindenkinek átgondolni, hogy mire is van szüksége és melyik lehet számára a kedvezőbb megoldás!

Ha tetszett a cikkem, kérlek oszd meg másokkal is!

 

Nincs hozzászólás a(z) "Passzív vagy aktív hangfal?" bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .