Hangfalkábel készítése

Ebben a cikkben egy kis segítséget szeretnék nyújtani azoknak, akik szeretnének saját hangfalkábeleket készíteni. Nem okoz nagy nehézségeket, főleg az általam használt csatlakozók esetében. Mivel ezek csavaros kivitelűek, nem kell forrasztani, ami egyszerűsíti a folyamatot. Na, de ne szaladjunk ennyire előre.

Én az előkészületekkel szoktam kezdeni.
Minden kábelemet leltározom, így a leltárba vétellel kezdem. A kábeleknek és egyéb eszközöknek egyedi azonosítót adok, aminek a formáját én találtam ki, így ez végül is egy saját szabvány. 🙂
Először is összeírom, hogy milyen hosszú kábelekre lesz szükségem, illetve melyikből hány darabra, majd megírom mindegyiknek az egyedi azonosítóját, amit kinyomtatok egy címkére. Ehhez Dymo szalagnyomtatót használok flexibilis nylon szalaggal, ami kifejezetten ilyen célra van kitalálva.

A fenti képen látható típus előnye, hogy van hozzá egy PC alkalmazás, amiben könnyen meg lehet írni a nyomtatni kívánt szöveget, így nem kell a készüléken bepötyögni.

Az alábbi képen láthatóak a kész címkék:

Miután elkészültek a kábel feliratok, elkezdem a kábelek előkészítését. Ehhez szükség van egy kábelvágó eszközre, illetve egy kábelcsupaszítóra (blankolóra).
Én a lenti képen látható eszközöket használom.

A felső eszköz egy automata blankoló fogó, ami rendkívül hasznos, viszont nem éppen olcsó szerszám. Ha sok kábelt szeretnél a jövőben is készíteni, akkor mindenképpen megéri beruházni egyre. Rendkívül kényelmesen és pontosan lehet vele dolgozni, illetve sok idő megtakarítható vele. Természetesen nem ez az egy típus létezik, de én ezt használom és nekem bevált.
Az alatta lévő szerszám egy kifejezetten kábelek vágására használatos fogó. Az élek kialakítása miatt nem lapítja szét a kábelt, így szépen lehet vele vágni. Ezen kívül a külső szigetelés eltávolítására is alkalmas.
A fenti két szerszámon kívül szükségünk lesz még egy csavarhúzóra.

Első lépésben méretre vágom a kábeleket.

Ez után elkezdem őket egyesével szerelni. Ennek az első lépése, hogy a kábeljelölésnél kicsit hosszabb átlátszó zsugorcsövet (amit szintén előre levagdostam a megfelelő mennyiségben) ráhúzom a kábel egyik végére, majd az általam használt Neutrik NL2FX csatlakozó elemeit is ráhúzom a kábelre.

A zsugorcsőre azért van szükség, hogy a kábeljelölések semmiképpen ne tudjanak lejönni a kábelről.
Az általam használt Dymo szalag ugyan flexibilis és kifejezetten kábelhez gyártják, de azért a sok tekergetés megteszi a hatását és egy idő után meggyűrődik, illetve leválik a kábelről. Ennek elkerülése érdekében javaslom az átlátszó zsugorcső használatát.

A fent leírtakat célszerű a blankolás előtt elvégezni, mert így nem kell majd utólag igazgatnunk a megblankolt erek végét.

Érdemes figyelni a sorrendre!
Ha felhelyeztük a szükséges alkatrészeket, jöhet a kábel végének előkészítése. Ehhez érdemes a gyártó útmutatóját követni.

Ez alapján a külső szigetelést 25 mm hosszan érdemes eltávolítani, az erek szigetelését pedig 12 mm hosszan, ahogy a képeken látható.

A külső szigetelés eltávolítása után érdemes egyforma hosszúra vágni az ereket, majd ez után megblankolni őket.

Ha ez megtörtént, jöhet a csatlakozó felszerelése a kábelre. Illesszük a piros eret az „1+” jelölésű csatlakozóba, illetve a fekete eret az „1-” jelölésűbe, majd csavarozzuk be őket. Nem kell széttépni a menetet, de azért legyen tartása. Erre is van gyártói előírás, de legtöbben valószínűleg nem nyomatékkulccsal csinálják. 🙂

A „2+” és „2-” jelölésű helyeken azért nincs csatlakozó, mert az csak az NL4FX csatlakozóban van, amit négyeres kábelhez használunk, viszont a két csatlakozó felépítése teljesen azonos, így maga a műanyag ház is.
Ha az erek rögzítése megtörtént, már csak a csatlakozó összeillesztése van hátra. Ezt értelemszerűen tegyük meg (a gyártói leírásban ez is megtalálható).

Ezzel el is készült a kábel egyik vége. Ugyanezt a folyamatot meg kell ismételni a másik végén is természetesen.
Én ez után ráragasztom a kábeljelölést és ráhúzom a jelölésre a zsugorcsövet, de még nem melegítem rá. Azt majd a legvégén, amikor már minden kábel elkészült, így nem kell minden egyes kábelnél újra felmelegíteni a hőlégfúvót (én azzal csinálom).

Ha az eddigi lépésekkel megvagyunk, akkor következhet a zsugorcső rámelegítése a kábeljelölésre. Ahogy azt már említettem, én ezt kézi hőlégfúvóval hajtom végre.

Ha ez is megtörtént, akkor elkészültünk a kábelekkel. Az utolsó képen látható egy kész kábel a lezsugorcsövezett kábeljelöléssel együtt.

Remélem, hasznos volt számodra a fenti leírás.

Ha tetszett a cikkem, kérlek oszd meg másokkal is!

Nincs hozzászólás a(z) "Hangfalkábel készítése" bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .