Hogyan állítsuk be a jelszinteket egyszerű keverőn?

rodeati 2017-02-20 keverő 2 hozzászólás

Egyáltalán miért is van erre szükség?

Amikor a jelszint beállításáról van szó, akkor nem a hangerőről beszélünk. Ilyenkor a keverőnk bemeneteire, illetve kimeneteire kerülő jelek szintjét határozzuk meg.
Ha ezek a jelek túlvezéreltek, az túlterhelheti a keverő áramköreit, ami torz jelhez vezethet. Ez után ezt a torz jelet erősítjük tovább, ami végül az eszközeink meghibásodását okozhatja, azon túl, hogy a hangzás sem lesz éppen kellemes.  Nagyon fontos dolog, hogy egy túlvezérelt bemeneti jel akkor is túlvezérelt lesz, ha kifelé csak halkan szól, tehát nem kell ahhoz hangosnak lennie, hogy torz legyen.
Tipikus eset erre, amikor a „hozzáértő” azt mondja, hogy „De hát csak félig toltam fel a master potit, akkor miért recseg?”. Ez azért lehet, mert már eleve egy túlvezérelt jel került a master buszra, ami alapból torz és ezt a torz jelet erősíti fel a hangrendszerünk. Ez persze senkinek nem jó! Sem a közönségnek, sem a technikának.

 

Hogyan kerüljük el a túlvezérelt jelet?

Ha van féder előtti szintjelzésre lehetőségünk, akkor egyszerűbb a dolgunk, viszont kisebb keverőknél nem ez a jellemző. Azonban ettől még nem lehetetlen a feladat.
Ebben a bejegyzésben a Yamaha MG szériájának legkisebb tagjával, annak is az effektes változatával, az MG06X-szel mutatom be, hogy is lehet ezt megvalósítani.

Az egyszerűség kedvéért először nézzük egy sztereó csatorna, illetve egy mikrofon jelszintjének beállítását.

Sztereó csatorna beállításához vegyünk példának egy laptopot.
Kezdetben a keverő legyen kikapcsolt állapotban és minden potméter legyen alaphelyzetben, ahogy az a fenti képen látható. A laptop fő hangerejét vegyük le nullára,

majd kössük össze a laptop audio kimenetét a keverő egyik sztereó bemenetével a megfelelő kábel segítségével, illetve csatlakoztassuk a mikrofont is az egyik mono csatornára.

A keverő fő kimenetére kössük rá a kívánt hangrendszert (pl. aktív hangfalakat, vagy egy erősítőt passzív hangfalakkal), viszont ez egyelőre legyen teljesen lehalkítva, mivel a szintezéshez nem lesz szükségünk hangra. Ezt követően kapcsoljuk be a keverőt, majd tekerjük a sztereó csatorna „LEVEL” potméterét a névleges maximumig, amit ennél a keverőnél egy kis nyilacska jelöl. Hajtsuk végre ezt a műveletet a fő kimenet (STEREO) „LEVEL” potméterénél is.

Ez után indítsunk el egy jó minőségű zenét a laptopon azzal a lejátszó programmal, amit használni fogunk. Ennek a programnak a hangerejét állítsuk 100%-ra. Néhány lejátszó esetében (pl.: VLC) figyelni kell rá, hogy ne toljuk 100% fölé (mivel itt erre is lehetőség van), mert ilyenkor torzítás lehet az eredmény!
Ha ezzel megvagyunk, kezdjük el óvatosan növelni a laptop fő hangerejét és közben nézzük a keverő fő kimeneténél a jelző LED-eket. Akkor megfelelő a jelszint, ha a 0 dB szintig világítanak a LED-ek. Ha egy-egy nagyobb basszusnál villog a +3 dB melletti sárga LED, az még nem jelent problémát, de ügyeljünk rá, hogy +6 dB fölé semmiképp ne menjünk, ha pedig már a piros „PEAK” villog, esetleg világít, az már nagy baj!
Ezzel meg is lenne a laptop kimeneti jelszintje, innentől kezdve a laptopon ne állítsuk a hangerőt se a lejátszó programban, se a fő hangerőnél!

A következő lépés egy mikrofon jelszintjének beállítása.
A laptop csatornájának a „LEVEL” potméterét tekerjük nullára. A fő kimenet „LEVEL” potmétere továbbra is legyen a névleges maximumnál, illetve a mikrofon csatornájának „LEVEL” potméterét is tekerjük a névleges maximumhoz.
A mikrofon „GAIN” potmétere még minimumon kell, hogy legyen (mivel az elején mindent alaphelyzetbe állítottunk)! Ezt most tekerjük a fehér sávval jelölt részbe. Ez után kezdjünk el különböző hangerővel és különböző hangmagasságban beszélni/énekelni a mikrofonba. Nagyjából úgy, ahogy azt az adott műsor folyamán használni fogjuk (legjobb, ha a mikrofont használó személy hangjával állítjuk be). Itt figyeljünk a helyes mikrofontartásra, amiről egy korábbi bejegyzésben írtam!
Itt olvasható!

Miközben beszélünk/énekelünk a mikrofonba, figyeljük a jelző LED-eket hasonlóan az laptop beállításánál leírtakhoz. Ha nem megfelelő a szint, akkor a „GAIN” potméter megfelelő irányba történő állításával tudjuk finomítani. Ha minimum szinten is túl magas lenne a jel, akkor lehetőségünk van egy 26 dB-es csillapításra a „PAD” gomb benyomásával (ez magas jelszintű hangszereknél fordulhat elő leginkább).

Miután sikerült beállítanunk a megfelelő jelszintet, a mikrofon „GAIN” potméterét már ne változtassuk, csak ha menet közben szükséges lenne (pl. egy erősebb hangú énekes esetén).

A fent leírtakat minden használt csatornán végig kell csinálni, függetlenül attól, hogy milyen eszközt csatlakoztatunk rá (mikrofon, hangszer, CD lejátszó, stb…). Mindig egyesével nézzük meg a jelszinteket.

Miután minden csatornát beállítottunk, tekerjük le az egyes csatornák „LEVEL” potméterét nullára, illetve a fő kimenetet is vegyük le nullára és kapcsoljuk be a fő kimenetre csatlakoztatott hangrendszert, illetve hangosítsuk fel azt a névleges maximum közelébe. A fő kimenetet tekerjük fel valameddig (kb. negyedig elég lesz egyelőre, de ezt majd ki kell tapasztalni), majd kezdjük el a csatornákat egyesével óvatosan felhangosítani és állítsuk be a kívánt arányokat (Ezt később menet közben módosíthatjuk, ha szükséges).
Ha az arányokat beállítottunk, akkor a fő kimenet „LEVEL” potméterével már egyszerre (az arányokat tartva) tudjuk növelni vagy csökkenteni a hangerőt a megfelelő szintre.
Ilyenkor a LED-ek már a fő kimenetre kerülő összegzett jel szintjét mutatják. Figyeljünk rá, hogy ez továbbra se érje el a „PEAK”-et!
Nagyjából ennyi lenne leegyszerűsítve, persze ezen kívül még lehet „játszani” az EQ-val, ha szükséges, illetve effektezni is lehet. Ha valamilyen kérdésed lenne, nyugodtan írj az e-mail címemre, vagy keress facebookon!

Ha tetszett a cikkem, kérlek oszd meg másokkal is!

2 hozzászólás a(z) "Hogyan állítsuk be a jelszinteket egyszerű keverőn?" bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .