Hány Wattos hangfalat vegyek?

rodeati 2017-01-24 teljesítmény 12 hozzászólás

Laikusok számára ez szokott lenni a legfontosabb kérdés. Ez annak is köszönhető, hogy rendkívül mutatós marketing elem lehet (pl.: 1000W-os hangfal). A komolyabb gyártók nem igazán erre a paraméterre építik a reklámot, ugyanis önmagában ez nem sokat jelent a hangzás tekintetében. Ebből legfeljebb azt tudjuk meg, hogy mekkora teljesítmény kell a hangfal maximális kivezérléséhez, de azt nem tudjuk, hogy ezért cserébe mekkora hangnyomást kapunk a „túloldalon”. Máris elérkeztünk egy sokkal fontosabb paraméterhez, a hangnyomáshoz. Itt jön képbe a dB, pontosabban a dBSPL.

Mi az a dB és dBSPL?

A dB (decibel) egy mértékegység nélküli arányszám. Hangtechnikában elég gyakran használatos, több formában is. Mit értek azon, hogy több formában? Mivel a dB egy arányszám, ezért mindig valamihez viszonyítunk. Azt hogy mihez viszonyítunk, a dB után álló jelölésből tudjuk (pl.: dBV, dBu, dBm, dBSPL). Akit jobban érdekel ez a téma, utána nézhet a Wikipédia ide vonatkozó cikkében ide kattintva.

Minket jelenleg a dBSPL érdekel. Az SPL (Sound Pressure Level) hangnyomásszintet jelent.

Ezt két formában szokták megadni. Az egyik az érzékenység, a másik pedig a maximális hangnyomásszint. Az érzékenységből kiszámítható a maximális hangnyomásszint, ehhez azonban már kell a teljesítmény is.

Nézzünk egy példát!

Ha ez van megadva érzékenységnek: 97 dB, 1W @ 1m, az azt jelenti, hogy 1 méter távolságban 1W teljesítmény hatására 97 dBSPL-t tud produkálni a hangfal. Ez természetesen frekvenciafüggő paraméter, viszont általánosságban így adható meg. Van egy nemzetközileg elfogadott szabvány az érzékenység meghatározására, azonban a mérés módja gyártónként változó lehet. A könnyebb megértéshez egyelőre ennyi elég. (Erről bővebb információt egy angol nyelvű cikk ad ide kattintva.)

A dB logaritmikussága miatt a teljesítmény megduplázása +3 dB hangnyomás növekedést eredményez. (Ennek matematikai hátterét nem szeretném most kifejteni, a feljebb linkelt Wikipédia oldalon megtalálható.) Ennek ismeretében már könnyen kiszámítható egy hangfal maximális hangnyomása. Nézzük meg hogy alakul két különböző érzékenységű hangfal hangnyomása a teljesítmény függvényében!

W dBSPL 1 dBSPL 2
1 90 97
2 93 100
4 96 103
8 99 106
16 102 109
32 105 112
64 108 115
128 111 118
256 114 121
512 117 124
1024 120

Egy kicsit egyszerűsítsünk: az 512 W-ot tekintsük 500 W-nak, az 1024 W-ot pedig 1000 W-nak.
Az első oszlopban a teljesítmény van megadva W-ban, a másodikban egy 1000 W csúcsteljesítményű, 90 dB érzékenységű hangfal hangnyomása, a harmadik oszlopban pedig egy 500 W csúcsteljesítményű, 97 dB érzékenységű hangfal hangnyomása a teljesítmény függvényében.

A táblázatot végig követve jól látszik, hogy az 500 W csúcsteljesítményű hangfal maximális hangnyomása 124 dBSPL, míg az 1000 W-os hangfalé csak 120 dBSPL, tehát hiába nagyobb a csúcsteljesítménye, a kisebb érzékenység miatt kétszer akkora teljesítmény mellett is jóval alacsonyabb lesz a hangnyomása.

Akkor most mégis fontos a Watt?

Ha nincs megadva maximális hangnyomás, de meg van adva az érzékenység, akkor szükségünk van a maximális teljesítményre is. Ebből a két adatból már könnyen kiszámítható a maximális hangnyomás, ami egy rendkívül fontos paraméter. A fenti példából jól látszik, hogy egy 500 W-os hangfal könnyedén lehet hangosabb, mint egy 1000 W-os. Ez nyilván csak egy paraméter, egy hangfal tulajdonságai ennél jóval összetettebbek. Eleve a hangnyomásszint is frekvenciafüggő, tehát nem valószínű, hogy egy 10kHz-es hangnál ugyanakkora hangnyomást kapunk, mint egy 1 kHz-esnél, stb. További részletekbe nem bonyolódnék, a célom az volt ezzel a cikkel, hogy eloszlassam azt a sztereotípiát, hogy egy nagyobb teljesítményű hangfal feltétlenül hangosabb, mint egy kisebb teljesítményű.

Ha tetszett a cikkem, kérlek oszd meg másokkal is!

12 hozzászólás a(z) "Hány Wattos hangfalat vegyek?" bejegyzéshez

  • Berta Albert szerint:

    Hello !

    Jó kis cikk , tisztázza a fogalmakat , jelöléseket .
    Egy kérdésem lenne a hangosság érzettel kapcsolatban.
    Egy JBL hangosításra szánt két utas hangfala max. SPL értéke 126dB .A magas 150W, a mély 350W folyamatos terhelést kaphat a beépített erösitőröl . Az lenne a kérdésem, honnan lehet tudni hogy elérte a maximális hangnyomást ? Meghallgatás alapján
    nem tudom megítélni, hangos volt de még elviselhető.
    Ez a 126dB , ha egyáltalán leadja, mekkora hangerőnek
    kell elképzelni ?
    Köszönöm

  • rodeati szerint:

    Kedves Albert!

    A hangfalak maximális hangnyomás szintjét általában 1 kHz-es frekvencián 1 m távolságra a hangforrástól adják meg. Ezt csak mérőmikrofonnal lehetne megmérni.
    Egy sugárhajtású repülőgép zaja 10 m távolságban 120 dB hangnyomást eredményez, ez az úgynevezett fájdalomküszöb, tehát ez már fizikai fájdalmat okoz, ehhez képest a 126 dB nagyobb, tehát maximális kivezérlésnél 1 m távolságban hallgatva az adott hangfalat fájdalomérzetet kelt. Ezzel viszont annyira nem érdemes kísérletezni, mert halláskárosodáshoz vezethet. 🙂
    Remélem, tudtam segíteni!

  • Somogyi László szerint:

    Tisztelt Cím

    78-80 lég m3-es, 24 m2-es helyiségbe szeretnék körültekintően sztereó álló hangsugárzópárt választani. Van valami (ököl)szabály erre vonatkozóan?
    Egy 90 dB/1W@1m érzékenységű és 150 W csúcsteljesítményű (RMS) hangfal képes lesz erőlködés nélkül – akusztikus és rockzene vonatkozásában – kitölteni a teret, megmozdítani a levegőt?

    Köszönettel:
    SL

  • rodeati szerint:

    Kedves László!

    Köszönöm az érdeklődést!
    Ezt a kérdést sajnos nem olyan egyszerű megválaszolni.
    Az említett paraméterekkel rendelkező hangfal kb. 112 dB hangnyomásra képes, ha az RMS teljesítménnyel számolunk.
    Ez viszonylag hangosnak tekinthető egy szobában, azonban ez teljesen szubjektív. Ezen kívül van rengeteg más paraméter is, ami befolyásolja a hangzást, kezdve az adott helyiség akusztikai adottságaival. A hangsugárzók minősége és frekvenciafüggése is fontos tényezők. Mivel rock- és akusztikus zenéről van szó, mindenképpen olyan hangsugárzót érdemes választani, ami közép- és magas tartományban részletgazdagabb. A legjobb úgy választani, ha van lehetőség meghallgatni az adott hangsugárzót azon a helyen ahová szánjuk vagy legalább egy hasonló adottságokkal rendelkező teremben.

    Üdvözlettel:
    Rode Attila

  • Szemerényi Cecília szerint:

    Üdvözlöm!
    Philips TAM4505/12, Philips TAM4205/12, Philips TAM3505, Sharp XL-B512 és Sharp XL-B517-es mini hifi paraméterei érdekelnének, ezek közül melyiket érné jobban hangteljesítmény szempontjából. Válaszát előre köszönöm. Üdv. Szemerényi Cecília

    • rodeati szerint:

      Kedves Cecília!

      Sajnos ezeknél a termékeknél a gyártók nem közlik a hangnyomás szinteket (ebben a kategóriában ez nem szokás), így pusztán a megadott teljesítmény adatok alapján tudok véleményt alkotni. Ezek alapján én a Philips TAM4205/12 és Sharp XL-B512 típusok közül választanék. Amennyiben a kedvezőbb ár a fontosabb, úgy a Sharpot, viszont ha a nagyobb teljesítmény a lényeg, akkor a Philipset.
      Bízom benne, hogy tudtam segíteni!

      Üdvözlettel:
      Rode Attila

  • Szemerényi Cecília szerint:

    Tisztelt Attila!
    A minőségre megyek mint az árra, persze ez is fontos. Max. 70eFt-ot szánnék rá. Lehet az előző levelemben nem voltam egyértelmű.
    Sok mindent olvastam inkább össze-vissza bejegyzéseket. Egy termékről az egyik helyen benne volt pl. az RDS a másik helyen nem. Tudom ezek a mini hifik hang szempontjából nem annyira tökéletesek, de rosszat sem szeretnék venni.
    A hálózatból felvett átlagos/maximális teljesítményt kell nézni, ha jól tudom.

    Ami számít: RDS, hangminőség, bluetooth, DAB+ (nem tudom mennyire lényeges.).

    PHILIPS TAM4205/12-ben bluetooth, RDS, 60 W. Nincs benne DAB+.

    Sharp XL-B517-ben bluetooth, RDS/DAB+, viszont „csak” 45W.

    Sharp XL-B512-ben bluetooth, 40W, 45W (kétféle teljesítményt írok, mert sok helyen így van feltüntetve – most akkor melyik az igaz?), RMS teljesítmény 2 × 7,5W.

    ui.: Philips TAM4505/12, Philips TAM3505 és Sharp XL-B517 miért nem javasolja?

    Válaszát előre köszönöm.
    Üdv. Szemerényi Cecília

  • Szemerényi Cecília szerint:

    ja és még a Philips TAM4205/12 hifihez. Volt olyan hozzászóló az árukeresőn, hogy a leírással ellentétben nem szerepel RDS, viszont több lapon szerepel.

  • Szemerényi Cecília szerint:

    Tisztelt Attila!

    Kenwood M-820DAB Mini Hifiről kérek szépen véleményt. Egy hozzászólást olvastam (nincs több), hogy silány kivitelezés, nem a megfelelő csatornát játsza le, ónos hangzás (2×50 W).
    Válaszát várva
    üdvözlettel Szemerényi Cecília

    • rodeati szerint:

      Kedves Cecília!

      A kérdéses típusokat csak azért nem javasoltam, mert igyekeztem szűkíteni a kört az Ön által megadott információk alapján. Próbáltam ár/érték arányban a legmegfelelőbbet javasolni. Ez persze nem azt jelenti, hogy azokkal bármi gond lenne. Valójában egyiket sem láttam vagy hallottam még személyesen, így nehéz véleményt formálni róluk. Pusztán a technikai adatok és az ár alapján tettem javaslatot.
      A DAB+ műsorszórás Magyarországon megszűnt, így ez a paraméter ilyen szempontból nem releváns. Van erről egy cikk pl. erre a linkre kattintva.
      A kérdéses Kenwood Mini HiFiről szintén nem tudok sok mindent megállapítani. Esteleg annyit tudnék hozzátenni, hogy ha csak egy negatív tapasztalat van, az lehet akár egy szerencsétlenül kifogott hibás darab is. Annyit javasolnék, hogy ha teheti, menjen el egy nagyobb műszaki áruházba és próbáljon ki néhány típust, így könnyebb lehet a választás.

      Remélem, tudtam segíteni! Szép napot!
      Üdvözlettel:
      Attila

  • Szemerényi Cecília szerint:

    Tisztelt Attila!

    Igen, az lenne a legegyszerűbb ha egy nagyobb műszaki áruházba mennék el, viszont Gyöngyösön lakom és a választék elég szűkös, jobban mondva semmi. Sőt voltam már de csak 1 db-ot tudtak mutatni, szakértelem nulla.
    Bőség zavara van a neten, mert lehet, hogy egy „no-name” termék is éppolyan jó mint egy kiváló márkájú termék.

    Köszönöm a segítségét. Szép napot!

    Szemerényi Cecília

  • Szemerényi Cecília szerint:

    Tisztelt Attila!

    Mai napon megérkezett a várva várt Kenwood M-820DAB Mini Hifi.
    Nem csalódtam. Könnyű kezelhetősége, csodálatos hangzása mindent vitt. Megérte az árát. Jól döntöttem! Imádom!

    Üdv Szemerényi Cecília

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .